מהי צניחת איברי רצפת האגן?
היות ורצפת האגן משמשת בסיס תומך לאיברי האגן והבטן, הללו יכולים, במקרים מסוימים, לצנוח דרך הפתחים הקיימים בה. בדרך כלל הצניחה מתרחשת אצל נשים, ותתרחש דרך הנרתיק.
אילו איברים ברצפת האגן עלולים לצנוח?
דרך הנרתיק יכולות לצנוח דפנות הנרתיק או אחד (או יותר) מאיברי האגן – צניחת שלפוחית השתן, צניחת רחם, צניחת רקטום או צניחת מעי. דרך פי הטבעת יכול לצנוח הרקטום.
אילו תחושות מרגישים כשיש צניחה של איברי האגן?
התחושה האופיינית היא של כבדות או "משיכה" כלפי מטה באגן או בבטן התחתונה, תחושת "גוש" או "בליטה" בנרתיק. התחושות מתגברות לרוב אחרי עמידה או הליכה ממושכת, שיעול, בהרמת משאות או מאמץ, או לקראת סוף היום (בשל עייפות השרירים).
הצניחה יכולה להיות מלווה גם בדליפת שתן או צואה, קושי בהתרוקנות משתן או מצואה, דלקות חוזרות בדרכי השתן או דמם\הכתמה דמית (בצניחת רחם).
מדוע מתרחשת צניחת איברי האגן?
מספר גורמים יכולים לתרום (לחוד או ביחד) לצניחה של איברי האגן –
- איכות רקמות החיבור – אשר תלויה בנטיה גנטית
- הגיל – בגיל המבוגר יש יותר נטיה לצניחה של איברי האגן
- המין – נשים סובלות יותר מגברים מצניחה של איברי האגן,
- אורח חיים המערב מאמצים כרוניים הגורמים ללחץ תוך בטני מוגבר ולכן לחץ מוגבר על איברי האגן ועל רצפת האגן, כמו ספורט מאומץ, עבודות המערבות נשיאת משאות כבדים, לחיצות בשירותים עקב עצירות או קשיי התרוקנות, שיעול כרוני ועוד כיוב'.
- רקע רפואי – מחלות דוגמת סכרת, מחלות נוירולוגיות, מחלות כרוניות של מערכת הנשימה, ניתוחים באזור האגן או הבטן
- (בנשים) רקע מיילדותי – לידה של תינוק במשקל של מעל 3.5 ק"ג, שלב לחיצות ארוך, לידה מכשירנית (ואקום או מלקחיים), אפיזיוטומיה או קרעים נרחבים, לידות מרובות
מי מאבחן צניחה של איברי האגן?
האבחנה הראשונית נעשית בבדיקה גינקולוגית רצוי על ידי אורוגינקולוג (בנשים) או ע"י פרוקטולוג\כירורג קולו-רקטלי (גברים)
בהתאם לממצאים, יחליט הרופא המטפל גם על עריכת בדיקות נוספות, דוגמת בדיקות תפקודיות של שלפוחית השתן והחלחולת.
מה כולל הטיפול הפיזיותרפי (השמרני) בצניחת איברי האגן?
בטיפול הפיזיותרפי מקבלים הדרכה להתרוקנות נכונה בשירותים ולומדים זאת הלכה למעשה, לומדים כיצד להתעמל נכון בצורה שלא תפעיל עומס על איברי האגן ולומדים כיצד לחזק את שרירי רצפת האגן אשר תומכים באיברי האגן.