השרירים ברצפת האגן הם שרירים רצוניים ברובם, כלומר: אנחנו יכולים לשלוט בכיווצם ובהרפייתם, ואנחנו יכולים לחזקם (כפי שאנחנו מחזקים שרירים בחדר כושר), אך הקושי הנפוץ בקרב האוכלוסיה הוא הקושי לזהות את פעולתם ולבודד אותה מפעולתם של שרירים סמוכים אחרים, וכן ללמוד להפעילם בתזמון נכון עם יתר שרירי היציבה – שליטה בסוגרים.
הזכרנו "שרירים", אך משהו בכל זאת מייחד ומבדל את השרירים הללו מיתר השרירים בגופנו, והוא – מיקומם. זה גם מה שהופך את הטיפול הפיזיותרפי באזור למיוחד כל כך: משום שהעיסוק בשרירים הנמצאים במיקום כל כך אינטימי יכול להעלות רגשות רבים דוגמת חשש, אי-נעימות, בושה, מבוכה, דחייה… לכן, הטיפול הפיזיותרפי ברצפת האגן מתנהל באופן שונה מעט מטיפול פיזיותרפי "שגרתי".
הטיפול הפיזיותרפי ברצפת האגן נפתח, קודם כל, במתן הדרכה ומידע על המקום ותפקודיו. לאחר מכן, נערכת שיחת תשאול למטופל/ת בה נשאל/ת אודות התסמינים מהם סובל/ת. במידה ועולות בעיות, הן מקבלות מענה מיידי בדמות הדרכה, ועצות יישומיות. בדיקת השרירים, מתבצעת רק בשלב הסופי (לפעמים אפילו לא במפגש הראשון) ונעשית עם המטופל/ת מתוך מקום של שיתוף, לימוד והדרכה.
במהלך הטיפול י/תלמד המטופל/ת לזהות את שרירי רצפת האגן ולהפעילם. במסגרת הטיפול נעזרים, לעיתים, גם בטיפול ביופידבק. מכשיר הביופידבק מעביר מידע מאלקטרודה המעבירה נתונים מן השרירים אל מסך מחשב ומאפשר למטופל/ת ולפיזיותרפיסטית המטפלת לראות כיצד המטופלת מפעילה את שרירי רצפת האגן: להעריך את איכות הכיווץ וההרפיה של השרירים ואת הסבולת שלהם. הודות למכשיר הביופידבק יכולה המטופל/ת ללמוד להפעיל את השרירים בצורה נכונה יותר וגם לעקוב אחר התקדמותו/ה.
הטיפול השיקומי ברצפת האגן כולל טכניקות טיפול ידניות, חיצוניות ופנימיות, המיועדות לטיפול בשרירים, רקמות חיבור, ועצבים.
אורך הטיפול משתנה והוא תלוי בכמה זמן נמשכים הסימפטומים, אילו טיפולים ניתנו עד היום בנושא וכן שיתוף הפעולה שלך עם תרגול ביתי אותו יהיה עליך לבצע.
טיפול הפיזיותרפיה לשיקום רצפת האגן כולל עזרה וטיפול בבעיות הבאות: כאב באגן, כאב רקטלי, כאב כרוני ברצפת האגן (Chronic Pelvic Pain Syndrome), דיספראוניה (כאב בזמן קיום יחסי מין), כאבים בשלפוחית השתן, צניחה של איברי האגן, בריחת שתן, בריחת צואה\גזים, תכיפות ודחיפות במתן שתן או צואה, ועצירות.