מהי רצפת אגן

המונח רצפת האגן מתייחס לאזור הנמצא בתחתיתו של האגן, עליו אנו יושבים, דרכו כולנו עוברים ביום היוולדנו, ודרכו גם יעברו הצרכים שלנו במשך כל חיינו.

מה תפקידה של רצפת האגן בחיינו?

על רצפת האגן מונחים כל איברי האגן והבטן שלנו. היא מאפשרת לנו "להתאפק" ולשלוט על הצרכים שלנו, מהווה חלק ממערך שרירי היציבה שלנו ולכן שומרת ביחד עם שרירי הבטן והגב על עמוד השדרה (מכאן הקשר לכאבי גב). כמו כן, לרצפת האגן קשר ישיר לתפקודנו המיני (זקפה ואורגזמה) ולתהליך הלידה.

ממה עשויה רצפת האגן?

רצפת האגן היא ערסלית בצורתה (למרות השם "רצפה"), ומכילה רקמות רכות בלבד – שרירים, רקמות חיבור וכמובן, תשתית של כלי דם ועצבים המזינים את כל האזור. רוב השרירים ברצפת האגן הם רצוניים, כלומר: אנחנו יכולים לשלוט בכיווצם ובהרפייתם; אנחנו יכולים לחזקם (כפי שאנחנו מחזקים כל שריר אחר בחדר הכושר). בין השרירים נמצאים שרירים שתפקידם "לסגור" (כמו למשל לסגור על הפתחים שלא יצאו צרכים) ויש כאלו שתפקידם "להרים ולפתוח" (כמו למשל בשעת התרוקנות).

 

איברי האגן (זכר)
איברי האגן (נקבה)

 מה חשיבותם של שרירי רצפת האגן?

בהיותם בסיס תומך לאיברי האגן, חוזק שרירים אלה ישפיע על המיקום התקין של אברי האגן: שלפוחית השתן, הרחם, המעיים והחלחולת (רקטום). מבחינת חיי היומיום, חולשה וריפיון של שרירים אלה יגרמו לרמות שונות של אי שליטה בסוגרים, בריחת שתן, דליפת צואה או גזים, טחורים, ולצניחות של שלפוחית השתן, הרחם, המעיים או החלחולת (רקטום). ליקוי אחר של רצפת האגן יכול להתבטא בכיווץ יתר בחלק משריריה (לעיתים כפיצוי על חולשה של חלק אחר), תופעה שתתבטא בקשיים בהתרוקנות (שתן או צואה) או בכאבים בזמן קיום יחסי מין. טיפול פיזיותרפיה של רצפת האגן מאפשר חיזוק של שרירי רצפת האגן וכך מונע את הבעיות.